Hey,

Ik ben marianne. 

MediaCoach en trainer digitale geletterdheid

01

Mijn missie: kids get future proof

Ik help kinderen op hun eigen manier krachtig te maken in deze wereld vol technologie.

Als mediacoach en trainer in digitale geletterdheid leer ik kinderen door middel van interactieve websites, workshops en lesprogramma’s welke rol technologie in hun leven speelt en hoe ze zich daartoe verhouden.

WAAROM?

Zodat ze in deze gedigitaliseerde samenleving stevig in hun schoenen staan. Ik help kinderen de wereld achter de schermpjes te begrijpen en aandacht te besteden aan hun persoonlijke ontwikkeling. Als je immers weet wie je bent en wat je belangrijk vindt, beweeg je je makkelijker en ben je minder kwetsbaar in de online wereld. Zo bereiden ze zich voor op de snel ontwikkelende digitale wereld van morgen, zodat ze zich daar goed en zelfverzekerd in voelen.

HOE?

Vanuit mijn liefde voor knutselen, ontwerpen en programmeren doe ik niets liever dan kinderen helpen hun digitale vaardigheden op een creatieve manier in te zetten. Door te werken met hun hoofd, handen en hart worden ze creatiever, leren ze verbanden leggen en kritisch nadenken. Hierdoor zie ik kinderen tot bloei komen en hun talenten ontwikkelen. 

Nu help ik jou als ouder, als organisatie of school om digitale geletterdheid op een creatieve manier aan kinderen aan te bieden.

02

De taal van de toekomst

‘Kun je verliefd worden op een robot?’

Het is een vraag die ik in mijn lessen graag met kinderen bespreek. En die aantoont waar mijn passie ligt. De taal die het gevoelsleven tot uitdrukking brengt, samen brengen met de nuchtere logica van een programmeertaal. Door in mijn lessen beide werelden te combineren leer ik kinderen stevig staan in de digitale wereld en de taal van hun toekomst te spreken. 

De digitale en analoge wereld verbinden

In mijn lessen leer ik kinderen naar technologie kijken als een verlengstuk van hun leven, in plaats van een vervanging. Daardoor verbind ik de digitale en analoge wereld op een creatieve manier. Ik geloof dat buitenspelen niet uit het straatbeeld mag verdwijnen, maar dat je het zo nu en dan wel met een smartphone kunt verrijken. Tekenen en knutselen mag niet vervangen worden door een digitale app, maar je kunt knutselwerken en tekeningen wel tot leven brengen met behulp van technologie. Ik wil kinderen de enorme wereld van digitale mogelijkheden laten zien en deze verbinden aan hun tastbare wereld.

Vanuit de belevingswereld van kinderen

Mijn lessen digitale geletterdheid en programmeren ontwikkel ik vanuit het oogpunt en de belevingswereld van kinderen. Zo zegt het thema ‘hacken’ hen meer dan ‘privacy’. Een workshop ‘Mens versus Robots’ klinkt aantrekkelijker dan ‘filosoferen over de toekomst van robotica’. Ook stimuleer ik kinderen om zelf na te denken over hun motivatie en strategie om slim met media om te gaan. Dat maakt ze krachtig in de online wereld.

03

Mijn cursussen en workshops

Als school wil je kinderen voorbereiden om stevig te staan in een snel ontwikkelende wereld. Je wilt ze wapenen tegen verschijnselen als cyberpesten en nepnieuws en je wilt dat ze grip te krijgen op hun digitale wereld . Digitale geletterdheid wordt in het curriculum van de toekomst daarom steeds belangrijker. In de komende jaren zijn alle scholen zelfs verplicht om een leerlijn digitale geletterdheid te hebben. Maar vanwege een hoge werkdruk en een gebrek aan kennis kom je er niet aan toe om hier een goed lesprogramma voor te ontwikkelen. Hoe ga je dit doen?

 Ik ga je helpen. Als mediacoach en trainer in digitale geletterdheid geef ik cursussen en workshops over programmeren, hacken, privacy, robotisering of mediawijsheid. Op dit moment bied ik de volgende cursussen en workshops aan: 

Programmeren 

Ik vind het geweldig om kinderen de beginselen van het programmeren te leren. Ik merk dat programmeren de creativiteit van kinderen aanwakkert. Ze leggen sneller verbanden en kunnen ieder op hun manier hun eigen talent erin kwijt. De een door het ontwerp van een spel, de ander door de techniek erachter. De basis is het gratis visueel programmeerprogramma Scratch. Hierin leer ik de kinderen basisbeginselen van het programmeren door het maken van een eigen spel. En de kinderen…die zijn vooral enorm enthousiast en trots op hun prestaties.

Lesvormen: Introductiecursus van 3 lessen, beginners en vervolgcursus van elk 6 lessen.

Digitale Geletterdheid

In mijn workshops rondom digitale geletterdheid  staan thema’s rondom Privacy, Robotisering en Mediawijsheid centraal. In mijn lessen benadruk ik de meerwaarde van media zonder de risico’s en gevaren ervan te onderschatten. Ook leer ik kinderen omgaan met de communicatiemiddelen die in de toekomst belangrijk zijn, zodat ze zichzelf kunnen presenteren op een manier die bij ze past. Samen ontdekken we welke digitale mogelijkheden er bestaan, zodat ze die zelfverzekerd kunnen benutten. Zo krijgen ze grip op hun eigen wereld.

Lesvormen: losse workshops

04

Contact

Let's connect...

Ben je benieuwd wat ik voor jouw onderwijsinstelling of organisatie kan betekenen? Wil je meer weten over lesprogramma’s, workshops of cursussen rondom digitale geletterdheid of programmeren? Of wil je gewoon eens kennismaken? Neem contact met me op

Email: jook@jook.nl